Editorials       Cover Story   Letters
 Subscribe Now  Contact Us
Search  
 
Book Reviews
Case Study
Constitution of India
Cover Story
Crime File
Cyber Space
Good Living
Harvard Law School
Health & Fitness
Permanent Imprint Leading
   Cases
Know Your Judge
The Law and The Celebrity
Legal Articles
Legal Events
Law for Other Species
Law School Confidential
Legal Scanner
Legal Trotternama
Media Scan
Potpourri
Reasoning The Reasons
Street Lawyer
Study Abroad
Supreme Court Cases
Thinkers & Theory
Top Law Schools
Universal Law of Success
--------------- Print Magazine --------------
 
  May 2016
 
  April 2016
 
 
 
 
 
MCQs For Judicial Service Aspirants

1. In Muslim Law, marriage is

(a) A civil contract
(b) A sacrament
(c) Religious act
(d) None of the above

2. Vishakha case is related to

(a) Dowry Death
(b) Sexual Harassment of women at work place
(c) Consumer rights
(d) All of the above.

3. In which case did the Supreme Court enunciate the 'Doctrine of Basic Structure'?

(a) Re Berubari case
(b) Re Golaknath case
(c) Keshavananda Bharati case
(d) RC Cooper case

4. Who among the following is not entitled to claim maintenance under section 125 of the Code of Criminal Procedure, 1973?

(a) Wife living in adultery
(b) Major married daughter who cannot maintain herself
(c) Both husband and wife living separately by mutual consent
(d) All of the above

5. An arbitral award shall be enforced under the CPC in the same manner as if it were a decree of the court.

(a) False
(b) True
(c) Partly true or false
(d) None of the above

6. The liability of holding out is based upon the legal principle of

(a) Estoppel
(b) Agency
(c) Constructive liability
(d) All of the above

7. Can a magistrate pass an order for an investigation on the assertion of an offence under section 138 of the Negotiable Instruments Act, 1881 ?

A. No
B. Yes
C. May Be
D . None of the above

8. If a person accepts a lesser amount in discharge of the whole debt than what was contracted between the parties it is known as

(a) Novation
(b) Rescission
(c) Remission
(d) Alteration

9. As per section 4 of the Indian Contract Act, 1872, persons who have entered into partnership with one another are collectively called

(a) Partners
(b) Firm
(c) Proprietors
(d) Directors.

10. Doctrine of part performance for sale of immovable property is envisaged under which section of the Transfer of Property Act, 1882?

(a) Section 52
(b) Section 53A
(c) Section 53
(d) Section 54

11. The Sale of Goods Act, 1930 applies to

(a) Movable Property only
(b) Immovable Property only
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

12. Burden as to proof of ownership has been contemplated in which section of the Evidence Act, 1872?

(a) Section 108
(b) Section 109
(c) Section 110
(d) Section 113

13. The maximum sentence of imprisonment that can be imposed for the non-payment of fine is

(a) One-third of the maximum imprisonment fixed for the offence
(b) One-sixth of the maximum imprisonment fixed for the offence
(c) One-fourth of the maximum imprisonment fixed for the offence
(d) Unlimited but not excessive

14 . An ex parte decree can be set aside under

(a) Order 9 Rule 7 CPC
(b) Order 9 Rule 12 CPC
(c ) Order 9 Rule 14 CPC
(d) Order 9 Rule 13 CPC

15. Residuary powers under the Constitution vest with the

(a) Governor
(b) Parliament
(c) State legislatures
(d) President

 

Answers: 1. (a), 2. (b), 3. (c), 4. (d), 5. (a), 6. (a), 7. (a), 8. (c), 9. (b), 10. (b), 11. (a), 12. (c), 13. (c), 14. (d), 15. (b)
 
LAWYERS UPDATE
(Print Version)
Rs. 600/- per year
(Registered Post & Courier)
     
 

New Releases by UNIVERSAL's

     To avail discounts and for more details write to us at marketing.in@lexisnexis.com

Home     :      About Us     :      Subscribe     :      Advertise With Us    :       Privacy     :      Copyright     :      Feedback     :      Contact Us

Copyright © Universal Book Traders. All material on this site is subject to copyright. All rights reserved.
No part of this material may be reproduced, transmitted, framed or stored in a retrieval system for public or private
use without the written permission of the publisher. This site is developed and maintained by Universal Legal Infosolutions.
Powered by: Universal Book Traders