Editorials       Cover Story   Letters
 Subscribe Now  Contact Us
Search  
 
Book Reviews
Case Study
Constitution of India
Cover Story
Crime File
Cyber Space
Good Living
Harvard Law School
Health & Fitness
Permanent Imprint Leading
   Cases
Know Your Judge
The Law and The Celebrity
Legal Articles
Legal Events
Law for Other Species
Law School Confidential
Legal Scanner
Legal Trotternama
Media Scan
Potpourri
Reasoning The Reasons
Street Lawyer
Study Abroad
Supreme Court Cases
Thinkers & Theory
Top Law Schools
Universal Law of Success
--------------- Print Magazine --------------
 
  May 2016
 
  April 2016
 
 
 
 
Interview Questions
For Judicial Service Aspirants

Q. 1. Who is the present Chief Justice of India?
Ans.
Justice Tirath Singh Thakur

Q. 2. What are the various kinds of decrees?
Ans.
Three kinds, viz: (i) Preliminary decree (ii) Final decree (iii) Partly preliminary and partly final.

Q. 3. What is plaint?
Ans
. Plaint is a statement of claim on the basis of which suit is instituted.

Q. 4. What remedies are available to the defendant against an ex parte decree?
Ans.
(i) Section 96(2): Appeal against such decree; (ii) File a suit on the ground of fraud; (iii) Apply to the court for setting aside the ex parte decree under Order 9 Rule 13 CPC.

Q. 5. Define Set Off?
Ans.
It is a reciprocal extinction of debts between two persons claiming against each other.

Q. 6. What will be the effect of fraud on the computation of limitation?
Ans.
The period of limitation can be computed from the time when the fraud became known to the person defrauded.

Q.7. Where has 'Doctrine of Subrogation' been provided under the Transfer of Property Act, 1882.
Ans.
Section 92 of the Transfer of Property Act, 1882.

Q.8. What is transfer of property and where has it been defined?
Ans.
Transfer of Property means an act by which a living person conveys property in present or in future to one or more living persons or to himself and one or more other living persons. It is defined under section 5 of the Transfer of Property Act, 1882.

Q.9. How many types of emergency has been provided in the Constitution of India?
Ans.
Three types viz : National Emergency (Article 352 of the Constitution of India), State Emergency (Article 356 of the Constitution of India), Financial Emergency (Article 360 of the Constitution of India).

Q. 10. What is Muta Marriage?
Ans.
It is a temporary marriage and only recognised by the Shia School.

Q. 11. What are the sources of Muslim Law?
Ans.
The sources of Muslim Law are divided into two parts, viz : (i) primary sources; (ii) secondary sources. Primary sources are further divided into four parts, viz: (i) Quran; (ii) The Sunnat and Ahadis; (iii) Ijma (Consensus of opinions); (iv) The Qiyas.

Secondary sources are also divided into four parts, viz: (i) Urf or Custom; (ii) Legislation; (iii) Judicial decision; (iv) Justice, equity and good conscience.

Q. 12. What is valuable security?
Ans.
It is a document whereby any legal right is created, extended, restricted or released. (Section 30 IPC)

Q. 13. What is the period of limitation prescribed for an offence punishable with a term of two years?
Ans.
Three Years

Q. 14. Where is 'rioting' defined under Indian Penal Code, 1860?
Ans.
Section 146 IPC

Q. 15. When was the First Constitutional Amendment passed?
Ans.
1951

Q. 16 Define 'Double Jeopardy'?
Ans.
It means that no person shall be prosecuted and punished for the same offence twice.

Q. 17. In which case did the Supreme Court hold that mother can act as a natural guardian of a minor child even during the lifetime of the father?
Ans
. Gita Hariharan v. Reserve Bank of India .

Q. 18. What is the object behind the principle of 'unjust enrichment'?
Ans.
The object behind the principle of 'unjust enrichment' is that no one can be allowed to enrich himself at the expense of the other person.

Q. 19. Define 'Good faith'?
Ans.
An act done with due care and attention.

Q. 20. Under which Article of the Constitution does the State have the power to make Uniform Civil Code applicable throughout India?
Ans.
Article 44 of the Constitution of India.

Q. 21. Define 'Waqf'?
Ans.
According to section 2(1) of the Mussalman Waqf Validating Act, 1913, Waqf means the permanent dedication by a person professing the mussalman faith of any property for any purpose recognised by Mussalman law as religious or charitable.

Q. 22. What is 'Takia'?
Ans.
It is a resting place of a fakir.

 
 
LAWYERS UPDATE
(Print Version)
Rs. 600/- per year
(Registered Post & Courier)
     
 

New Releases by UNIVERSAL's

     To avail discounts and for more details write to us at marketing.in@lexisnexis.com

Home     :      About Us     :      Subscribe     :      Advertise With Us    :       Privacy     :      Copyright     :      Feedback     :      Contact Us

Copyright © Universal Book Traders. All material on this site is subject to copyright. All rights reserved.
No part of this material may be reproduced, transmitted, framed or stored in a retrieval system for public or private
use without the written permission of the publisher. This site is developed and maintained by Universal Legal Infosolutions.
Powered by: Universal Book Traders