Editorials       Cover Story   Letters
 Subscribe Now  Contact Us
Search  
 
Book Reviews
Case Study
Constitution of India
Cover Story
Crime File
Cyber Space
Good Living
Harvard Law School
Health & Fitness
Permanent Imprint Leading
   Cases
Know Your Judge
The Law and The Celebrity
Legal Articles
Legal Events
Law for Other Species
Law School Confidential
Legal Scanner
Legal Trotternama
Media Scan
Potpourri
Reasoning The Reasons
Street Lawyer
Study Abroad
Supreme Court Cases
Thinkers & Theory
Top Law Schools
Universal Law of Success
--------------- Print Magazine --------------
 
  May 2016
 
  April 2016
 
 
 
 
 
LEGAL IQ

1. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I
A. Acceptance
B. Agreement
C. Proposal
D. Reciprocal promises

List-II
1. Promise or set of promises
2. Signifying willingness to do or abstain from doing
3. Signifying assent to the proposal
4. Promises forming consideration to each other

Codes:
        A         B         C         D
(a)  3         1         2         4
(b)  2         4         3         1
(c)  3         4         2         1
(d)  2         1         3         4

2. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a) Freedom of speech and expression: Includes the freedom of Press
(b) Freedom of conscience: Includes the right to wear and carry kirpans by Sikhs
(c) Right to Personal Liberty: Includes the right to carry on any trade or business
(d) Right to Equality: Includes the principle of natural justice

3. In case of inconsistency between laws made by Parliament and the laws made by the State Legislatures, which one of the following shall prevail?

(a) The law made by Parliament before the law made by the legislature of the State
(b) The law made by Parliament after the law made by the Legislature of the State
(c) The law made by Parliament before or after the law made by the legislature of the State
(d) The law made by the legislature of the State

4. Who among the following holds his/her office at the pleasure of the President?

(a) Chairman of the Union Public Service Commission
(b) Attorney General for India
(c) Speaker of the Lok Sabha
(d) Comptroller and Auditor General of India

5. Consider the following statements:
1. All natural persons are legal persons
2. All legal persons are treated as natural persons
3. All business associations are legal persons
Of the above statements:

(a) 1, 2 and 3 are correct
(b) 1 and 2 are correct
(c) 2 and 3 are correct
(d) 1 alone is correct

6. The U.N.O. has been prohibited from intervening in matters which are essentially within the domestic jurisdiction of any State. Yet the

(a) Security Council can intervene when it decides on enforcement action
(b) Security Council can intervene to stop religious strife in a country
(c) General Assembly can intervene under the 'uniting for peace' Resolution
(d) Security Council can intervene for the release of hostages taken by State

7. Consider the following statements:

(a) The party resciding a voidable contract is not liable to restore the benefits received by him under the contract
(b) Every promise may dispense with or remit the performance of the promise made to him
(c) Every promise may extend time for performance of the contract
(d) When an agreement is discovered to be void, any person who has received any advantage under such agreement is bound to restore it to the person from whom he has received it.
Which of the statements given above are correct?

(a) 2, 3 and 4
(b) 1, 2 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 3 and 4

8. Which of the following statements is true?

(a) Offer and acceptance are revocable
(b) Offer and acceptance are irrevocable
(c) An offer can be revoked but acceptance cannot
(d) An offer cannot be revoked but acceptance can be.

9. Match List-I (Mental State) with List II (Consequence) and select the correct answer as the codes given below the lists:
List-I (Mental State)
( a ) Volition
( b ) Intention
( c ) Motive
( d ) Men rea

List-II (Consequence)
1. The feeling which prompts the will of doer
2. A desire for bodily notions which constitute the act
3. Generally an essential element of a crime
4. An operation of will directing an overt act
5. The ultimate object of the act.

Codes:

        A       B        C         D
(a)  2         3         1         4
(b)  1         4         5         3
(c)  2         4         1         3
(d)  1         3         5         4

10. Which one of the following is the correct statement?
The writ of certiorari cannot be issued to quash

(a) an order suffering from failure to exercise jurisdiction
(b) an order based on insufficient evidence
(c) a non-speaking order passed by a quasi judical body
(d) an order suffering from non-compliance with the prescribed procedure

 

Answers: 1. (a), 2. (c), 3. (c), 4. (b), 5.(c), 6. (a), 7. (a), 8. (a), 9. (b), 10. (c).
 
LAWYERS UPDATE
(Print Version)
Rs. 600/- per year
(Registered Post & Courier)
     
 

New Releases by UNIVERSAL's

     To avail discounts and for more details write to us at marketing.in@lexisnexis.com

Home     :      About Us     :      Subscribe     :      Advertise With Us    :       Privacy     :      Copyright     :      Feedback     :      Contact Us

Copyright © Universal Book Traders. All material on this site is subject to copyright. All rights reserved.
No part of this material may be reproduced, transmitted, framed or stored in a retrieval system for public or private
use without the written permission of the publisher. This site is developed and maintained by Universal Legal Infosolutions.
Powered by: Universal Book Traders