Editorials       Cover Story   Letters
 Subscribe Now  Contact Us
Search  
 
Book Reviews
Case Study
Constitution of India
Cover Story
Crime File
Cyber Space
Good Living
Harvard Law School
Health & Fitness
Permanent Imprint Leading
   Cases
Know Your Judge
The Law and The Celebrity
Legal Articles
Legal Events
Law for Other Species
Law School Confidential
Legal Scanner
Legal Trotternama
Media Scan
Potpourri
Reasoning The Reasons
Street Lawyer
Study Abroad
Supreme Court Cases
Thinkers & Theory
Top Law Schools
Universal Law of Success
--------------- Print Magazine --------------
 
  May 2016
 
  April 2016
 
 
 
 
Interview Questions
For Judicial Service Aspirants
  1. Which amendment of the Constitution is coined as Mini Constitution?
    Ans.
    42 nd Amendment
  2. What section deals with Anticipatory Breach of contract?
    Ans.
    Section 39 Indian Contract Act, 1872
  3. What are quasi contracts?
    Ans.
    Obligations which though not contracts, sometimes give rise to relations which resemble those created by contracts.
  4. What is novation of contract?
    Ans.
    It implies a new contract in place of original contract either between the same parties or between different parties.
  5. Where is 'India' defined under IPC?
    Ans. Section 18 IPC.
  6. Which sections of IPC deal with mock marriage?
    Ans. Section 493 and section 496 IPC.
  7. When does r obbery become Dacoity?
    Ans. When robbery is committed conjointly by five or more persons.
  8. What is culpable homicide?
    Ans. Killing of one Human being by another Human Being.
  9. What are the grounds on which a sub agent can be held responsible to the principal?
    Ans. Wilful wrong or fraud.
  10. Can indecent and scandalous questions be forbidden by the court?
    Ans.
    Yes, under section 149, Indian Evidence Act, 1872.
  11. Who is an abettor?
    Ans.
    He is a person who instigates the commission of an offence.
  12. In which case did the Supreme Court call Article 22 of Constitution as "Ugly provision of the Constitution"?
    Ans. A.K. Gopalan v. State of Madras
  13. Define Rioting?
    Ans. Use of violence by a member of assembly of five or more persons in furtherance of a common object.
  14. What is sexual assault?
    Ans.
    Non-penetrative forms of sexual contact without the victim's consent.
  15. How many grounds of Divorce have been provided under Dissolution of Muslim Marriages Act 1939?
    Ans.
    Nine
  16. Define Tort?
    Ans.
    It means a civil wrong which is not exclusively breach of contract and breach of Trust. [Section 2 (m) of the Limitation Act, 1963].
  17. In which year did the Registration Act come into force?
    Ans.
    1909.
  18. Define Primary Evidence?
    Ans.
    When the document is itself proved for the inspection of the court.
  19. Define admission?
    Ans. It is a statement, oral or documentary, which suggests any inference as to any fact in issue or relevant fact, and which is made by any of the persons and under the circumstances as mentioned under sections 18 to 20 of the Indian Evidence Act, 1872.
  20. Define accomplice?
    Ans.
    He is a prime in crime who makes admission of facts revealing that he had a conscious hand in the offence.
  21. Define surety?
    Ans.
    The person who gives the guarantee is called surety.
  22. Define the latin term Nemo Dat Quod Non Habet ?
    Ans.
    No one can transfer a better title than he himself has.
  23. Define Anticipatory Breach?
    Ans.
    Repudiation of contract before due date.
  24. What is partnership?
    Ans.
    It is the relation between persons who have agreed to share the profits of business earned on by all or any of them acting for all.
  25. What is a dissolution of firm?
    Ans.
    The dissolution between all partners of a firm is called dissolution of firm.
  26. Define indemnity?
    Ans.
    Under section 124 of the Indian Contract Act, it is a contract whereby one party promises to save the other from loss caused to him by the conduct of the promisor himself or by the conduct of any other person.
 
 
LAWYERS UPDATE
(Print Version)
Rs. 600/- per year
(Registered Post & Courier)
     
 

New Releases by UNIVERSAL's

     To avail discounts and for more details write to us at marketing.in@lexisnexis.com

Home     :      About Us     :      Subscribe     :      Advertise With Us    :       Privacy     :      Copyright     :      Feedback     :      Contact Us

Copyright © Universal Book Traders. All material on this site is subject to copyright. All rights reserved.
No part of this material may be reproduced, transmitted, framed or stored in a retrieval system for public or private
use without the written permission of the publisher. This site is developed and maintained by Universal Legal Infosolutions.
Powered by: Universal Book Traders